Co za necelý týden přinesla výzva (nejen) pro rodiče a co je její smysl?

Úvod? Důvod

Hlavním důvodem vzniku mé občanské iniciativy nazvaném Spolek Neláč je přijít a oslovit obyvatele s nápadem a motivací se více sdružovat a budovat komunitu v Nelahozevsi. Zároveň zjistit, co jim tady chybí.


Nelahozeves je členitá... Taková vesnice 3v1 (spíš 5v1, protože tu máme kromě tří velkých částí dva resorty). Mým snem je to alespoň trošku změnit a nabídnout lidem s podobnými zájmy se mezi sebou více poznat. Podobnou inciativu jsem v obci dlouho neviděla, přitom třeba komunita mezi našimi seniory funguje parádně. Jezdí na výlety, mají posezení, vyrazí do divadla...

Naše obec je veliká, ale dlouhodobě a poměrně tu funguje několik zájmových spolků (myslivci, hasiči, sprotovci z PTZ Viktorie a TJ Dynamo, Klub seniorů, ochotníci, Lešanský sad...).

Co mi tady ovšem výrazně chybí, je společenství rodičů napříč obcí nebo případně výletníků. Z mého průzkumu vyšlo najevo, že to tady minimálně části rodičů také vadí.

Co by tu mohlo vzniknout?


článku, který vyšel na Nela.cz, jsem otevřela několik témat.
  1. Touhu po rekultivaci "náplavky" pod Montessori centrem a udělat z toho takovou relaxačně sportovní zónu pro setkávání (betonový gril, přírodní prvky, držák na slackline, z návrhů vybírám např. pingpongový stůl), o kterou by se mohl starat spolek s pracovním názvem Přátelé starého mostu. Pozemek patří Povodí, ale neměl by problém přijít s konkrétním návrhem nebo návrhy. A buď se to schválí nebo ne...
  2. Rekultivace pozemku vedle fotbalového hřiště TJ PTZ Viktorie a předělání jej na dětské hřiště. Ta vzbudila velký ohlas zejména mezi maminkami.
  3. Vznik spolku rodičů, případně vznik rodinného centra po vzoru okolních obcí.
  4. Vznik spolku výletníků/turistů... (prostě nějaký volnočasový spolek, jehož člen nepotřebuje super fyzičku, ani znalost přírody, případně věk 40+ jako u KS, nebo mít děti, ale rád by se pravidelně potkával a vydal se někam na výlet na kole, pěšky, vlakem...)

Dotazník!

K 29. březnu 2019 čas 9:15 dopoledne na Dotazník (nejen) pro rodiče z Nelahozevsi odpovědělo 16 lidí. Udělejte to taky. Zabere to minutu.

Co vyplynulo z dotazníku?

Texty z poznámky

  • Docela ráda bych tu uvítala,nějaké dětské hřiště opravdu tu dost chybí.
  • Jen poznámka. V Nelahozevsi zatím nebydlíme,ale rekonstruujeme dům v části Hleďsebe. Budeme se stěhovat za rok. V obci,kde bydlíme nyní funguje mateřské centrum s různými aktivitami pro děti mnoha věkových kategorií a ráda se zapojím do startu něčeho podobného v Nela. Bylo by fajn se tímto také seznámit s novými lidmi a nejvíc fajn to bude pak pro děti nás všech.
  • Moc se přimlouvám za dětské hřiště u Viktorky. Rádi se budeme podílet na budování. Krom klasických herních prvků navrhuji i bosochodecký chodníček pro děti i dospělé (můžeme realizovat svépomocí), vrbové týpý nebo tunel jako útočiště před horkem, ohniště (stačila by vykopaná jáma, obložená starými cihlami), posezení - pro začátek může posloužit starý vyřazený nábytek- jistě má mnoho z nás na půdě/ve sklepích staré židle nebo stůl - jejich oprava by mohla být jednou ze společných komunitních akcí.
  • Vybudování dětského hřiště + místa pro potkávání (gril) na Skále
  • Postrádám odpadkové koše...
  • V obci chybí hřiště pro děti, o kterém už byla řeč. I když mám ještě dceru maličkou, byla bych ráda, kdyby v Nelahozevsi byly aktivity pro matky/rodiče s dětmi. Nyní jezdíme do okolních měst a vesnic. Velmi ráda se i zapojím a mohu nabídnout své zkušenosti z vedení kroužků pro děti, své práce s dětma...
  • nějaké jednoduché prolézačky u řeky by byly fajn, nebo třeba betonový pingpongový stůl - aby byla zábava i pro starší
  • S dětmi musíme chodit na dětské hřiště do Miřejovic ( je hezké, že tam jsou i nějaké jednodušší cvičební stroje pro dospělé) , nějaké menší hřiště tady u řeky bylo fajn. Pingpongový stůl volný pro všechny nás zaujal zas ve vedlejších Ouholicích.

Důležitá vyjádření

Výběr vyjádření, která přišla k 29. březnu 2019, čas 9:20

Zastupitelé

Tomáš Robek (Pro Nelahozeves)

Zprvu je potřeba zmínit, že spolková činnost je určitě chvályhodná a je třeba ji podporovat.

Ke konkrétním návrhům jen několik málo připomínek: z mého pohledu místo pod Montessori centrem není úplně vhodné a to z několika důvodů:

1.) bezpečnost:

  • nachází se přímo na břehu nátoku miřejovické elektrárny
  • je zde omezená možnost přístupu a dostupnosti
  • pro složky IZS (např. v případě zranění, nebo požáru)


2.) provozní:

  • pozemek není v majetku obce
  • nachází se v zátopové oblasti
  •  omezená možnost příjezdu automobilem (odvoz odpadu, sekání trávy, úklid nepořádku, instalace laviček, košů, prvků apod.)

Pro obec je dále limitující při instalaci jakýchkoliv prvků to, že tyto musejí podléhat certifikaci (z právních důvodů, např. při zranění na takovém prvku), což se projevuje na jejich ceně. Zavazující je také údržba a úklid takového místa.

Z mého pohledu by bylo vhodné, aby takový spolek, pokud vznikne, nejprve prokázal svojí životaschopnost, zájem o dané území a svojí činností inspiroval své okolí. Pak určitě bude na místě takový spolek podpořit.

Co se týká druhého místa, tj. pozemku u hřiště TJ Viktoria, přijde mi jako dobrá volba. Dětské hřiště je i u TJ Dynamo a vzhledem k dobré poloze by vhodné i zde. Pozemek však patří TJ Viktoria, která s ním může mít jiné plány. Limitující v tomto případě může být i ochranné pásmo železnice (které dosahuje 60 m od osy krajní kolejnice) nebo ochranné pásmo blízkého produktovodu, což může být i jeden z důvodů proč zde dosud nic nevzniklo.

Určitě je však nutné aktivně vyhledávat lokality - dětská hřiště a ostatní prvky mobiliáře je potřeba doplnit.



Bc. Radek Modes (Sdružení ČSSD a nezávislí kandidáti)

Ahoj Soňo,

se zájmem jsem si přečetl Tvé nápady pro sdružování se občanů na Tebou vyhlídnutých místech. Jak jsi ale psala tak to jsou místa která patří nikoliv obci ale soukromým subjektům a tam by bylo v případě realizace čehokoliv se domluvit. Obec, jak jistě víš, nemůže investovat své prostředky do majetku cizích subjektů. Co se týče komunit v naší obci, tak i já jsem uvažoval o založení nějakého cestovatelského či turistického spolku.

Ing. Stanislav Lidmaňský (Nelahozeves pro život)

Jen tak jako doplnění k článku - my s manželkou opět zkusili oslovit okolí ke zkrášlení obce a upravili okolí hřbitova (no, ze všech koutů republiky nám přijeli pomoct kamarádi, kterých nakonec bylo 47 :-). Prostě nás to tu baví :-)
https://www.uklidmecesko.cz/event/21216 - je tam i odkaz na docela pěknou řádku fotek.

starosta Jakub Brynda (Pro Nelahozeves)

Žádné vyjádření neposlal, ale informoval mě o tom, že předběžně oslovil firmu CityZEN, která mu poslala cenový návrh a několik vizualizací, jak by to mohlo vypadat na "náplavce".

zdroj: cityzen.cz

místostarosta Zdeněk Schneider (Pro Nelahozeves)

Neposlal vyjádření, ale hovořila jsem s ním po telefonu. Řekl, že je na začátku jednání s panem Ing. Rousem.

Viktorie Nelahozeves

Ing. Rous, sekretář TJ PTZ Viktorie Nelahozeves

Paní redaktorko,

již jsem hovořil s panem místostarostou Zdeňkem Schneiderem a domlouvali jsme, co se dá s prostorem vedle fotbalového hřiště TJ PTZ Viktorie Nelahozeves provést. Letos zde ještě asi proběhnou Čarodějnice, ale cílem je tento prostor uklidit a snažit se jej nějak využít. Jen malá poznámka k té minimálně 30leté nečinnosti. Bylo zde tréninkové hřiště, ale po dobu několika let zde bylo staveniště pro různém akce a tak tento prostor od roku 2002, kdy zde bylo staveniště koridoru trati Praha Děčín, nebylo možné využívat na sto procent. Následovala akce rekonstrukce podzemního vedení a stanice frakce. Poslední akce proběhla při bourání a výstavba nového nadjezdu.

Problém při požadavcích na stavební úpravy (např. osvětlení tréninkového hřiště, nádrže na vodu) byly zamítnuty z důvodu blízkosti trati nebo zmíněné frakce.

Jinak jsme ochotni se podílet na výstavbě zmíněného záměru (dětské hřiště, oddychové centrum apod.)

Zdroj: Nela.cz



Komentáře