Na dětském hřišti se intenzivně pracuje... A co dalšího se má změnit?

Nedostatek dětských hřišť by měl být minulostí. Zastupitelé intenzivně pracují na řadě projektů. Jedním z nich je právě dětské hřiště vedle fotbalového hřiště poblíž nadjezdu, které patří klubu TJ Viktorie PTZ. Starosta na pátečním neformálním setkání 24. května poodhalil řadu dalších plánů. Jaké jsou?

Hřiště u nadjezdu vedle fotbalové plochy

Starosta Jakub Brynda si pro účastníky neformální diskuze připravil řadu překvapení. Mohli jsme se například podívat na vizualizace dětských hřišť. Jako nejreálnější se jeví právě hřiště vedle TJ PTZ Viktorie, o které byl největší zájem. Podívejte se na vizualizace... Jakub Brynda nám ukázal také vizualizaci menšího hřiště, které by mohlo vzniknout v blízkosti zámku na budoucím pozemku obce. Bližší informace zatím nemám.




Co se týče většího hřiště, cena realizace úplně nejlevnější nebude. Pokud budou vypsány dotace, je potřeba nachystat žádost. Kvůli směrnici EU bude na realizaci hřiště vypsáno výběrové řízení. Obec musí oslovit nejméně tři firmy. "Toto hřiště vidíme jako reálné a už na tom intenzivně pracujeme," uvedl starosta Brynda s tím, že tento nápad vznikl v jejich hlavách již v únoru, nezávisle na iniciativě Oživme Nelahozeves!.




Opravy chodníků atd.

Jakub Brynda, který byl jediný ze zastupitelů, který na setkání přišel, s námi diskutoval nad katastrální mapou Nelahozevsi. Ukazoval, kde všude je potřeba propojit části Nelahozevsi a Lešan chodníky a cestami. Řada lidí si dost oprávněně stěžuje nebezpečí, které z nedořešené infrastruktury vyplývá. Má být vyřešen prostor na silnici vedoucí podél kolejí. Obec jedná o odkoupení pozemku (celé části lesa) od Lobkowiczů, aby mohla vybudovat chodník propojující ulice Na Vinici a Pod Strání, a také obnovit místa, kde se zachytává voda. Dořešit by se měl také chodník v ulici Zagarolská, kde zčásti chybí a ten stávající by měl také doznat změn... A řadu dalších míst v celé obci to čeká také. Jen to není otázka chvíle.

Velké plány pro Višňovku

Naťuklo se také téma lesní školky ve Višňovce, protože na schůzku dorazil i Josef Mareyi, který ve spolku Lešanský sad figuruje. Ve Višňovce jsou kromě lesní školky další velké plány. Více se dozvíte zanedlouho v Nelahozeveském zpravodaji, který vyjde zhruba v polovině června elektronicky a později přijde také do poštovních schránek.

Náplavka u starého mostu

Co se týče pozemku u řeky Vltavy, podél náhonu k miřejovické elektrárně, tak i tady by mohlo něco vzniknout. Proběhla prvotní jednání s Povodím Vltavy. Jelikož sem nezajedou technické služby, měl by vzniknout spolek po vzoru Lešanského sadu, který se zaváže, že to místo bude udržovat.



Starosta dále uvedl, že máme vymyslet návrh, co by tam mělo být a vznik spolu. "My jsme PRO Nelahozeves. Co půjde a bude reálné, zařídíme," uvedl starosta. Stačí tedy pustit uzdu fantazii a ukázat, že o místo bude dobře postaráno.

Toto místo si osobně představuji jako zónu pro setkávání a případně sportovní vyžití pro odrostlejší děti a dospělé. Mohl by tu být gril nebo otevřené ohniště jako mají na kralupské straně řeky hned u výhledu na zámek Nelahozeves, dále betonový pingpongový stůl a případně nějaké další prvky pro sport.

Ale je potřeba, aby vznikla komunita, proto prosím, přijdete se na Facebook nebo napište e-mail na spoleknelac@gmail.com nebo VYPLŇTE tento dotazník!




Komentáře